Januar
Selv om vi ikke har mange gjester her om vinteren, er det ingen mangel på fisk. Hovedfisk er nå torsk, men også kveite, sei, lyr, hvitting og flatfisk er også mulig. Fisken er nå i nærheten av anlegget og er også bitevillig. Dette har en fordel, hvis været er ikke så fint, eller hvis det skifter raskt, er man fort tilbake i trygg havn, eller du kan prøve lykken fra land.
Er det også sild til stede, er det for torsk og annen fisk vanligvis en god tid, og fine fangster er resultatet. Hvis himmelen er stjerneklar om natten, er sjansen for å se nordlyset ikke så dårlig.
Februar
I februar gjelder faktisk det samme som i januar. Fisken er nær land, og det går mot gytetiden. Fiskene er fortsatt bitevillige. Med litt flaks er det, i andre halvdel av måneden, allerede noen større torsk til stede.
Også i februar kan du godt fiske torsk o.l. fra land. Dagene blir også gradvis lengre igjen, som selvfølgelig betyr mer tid til fiske.
Mars
Nå drar gytetorskene (skrei) langs kysten. Det er ikke lett å fiske dem, men det kan være lurt å prøve, for de er som regel ganske feite. Akkurat som laks, vil torsken ikke bite, fordi de må forberede seg til å gyte.
Likevel kan du få perioder hvor de biter. Andre ganger har du bare sjansen til å irritere fisken så lenge den går på kroken likevel. Dette er et spill om tålmodighet, det eneste spørsmålet er, hvem som gir opp først. Havdypet du fisker i, er avhenging av vanntemperaturen, men det er omtrent mellom 25m og 80m, muligens dypere.
I denne sesongen har du den store fordelen at fisken oppholder seg like ved husdøra. Det er ikke uvanlig at avstanden til fisken bare er en halv kilometer. Du kan se torskestimer godt på ekkolodd, så det er ikke så vanskelig å finne dem og dermed kan fiske målrettet.
April
April er lik mars. Alle fiskene er i ferd med å gyte. Men nå øker mangfoldet igjen, i tillegg til torsk blir lyr, sei og hyse fanget. De som fisker med naturlig agn, har sjanser på lange, hvitting og flyndre.
Med litt flaks blir det kveite også. Avhengig av værforhold, kan en tur ut til skjærgården være lønnsomt.
Mai
Endelig blir det varmere, og dagene er faktisk ganske lange allerede. Nå får sportsfisket virkelig fart. Fiskene flytter mer og mer til grunnere vann, og fra skjærgården til bankene lenger ute på havet. Likevel kan fisken oppholde seg mellom 80m og 120m, men regelen er nå 20m til 40m.
I mai eksploderer livet bokstavelig talt i sjøen! Alt gror, fra alger til de små dyrene, og i forbindelse med det, betyr det en matfest for vårt bytte. Nå er det ikke vanskelig å få fisk, fordi etter gyting er de sultne og spiser nesten alt. Selv om man ikke kan anta å være den lykkelige, blir flest kveite fått i denne sesongen.
Vi ser fra mai til midten av juni nesten hver dag en av de store flatfiskene! Selvfølgelig kan vi ikke konkurrere med kveite-monstrene i Nord- Norge. Av fiskesorter er vel alt her, torsk, lyr, brosme, lange, hyse, uer, breiflabb (selvfølgelig bare med flaks) og allerede nevnt, kveite.
Juni
I juni er det mulig å fiske døgnet rundt. Dette er måneden for lett-fiske. Det er best med liten pilk eller gummifisk med en spinnstang på grunt vann, 20m til 40m. Spesielt lyr er velegnet for denne måten å fiske på, og det er mye moro med en lett fiskestang.
I tillegg til lyr kan også torsk og sei fiskes på de samme stedene som lyr, men sei kan også oppholde seg langs kantene til dypere vann. Nå fiskes det stort sett i skjærgården eller på bankene lenger ut, men også et forsøk i Brandsfjorden kan være lurt.
Hvis silda kommer inn i fjorden, blir de ofte forfulgt av sei, der det blir dypere på omtrent 80m til 140m. Vi har hatt dager med så mye fisk at det ikke er til å tro.
Juli
Dagene er fortsatt lange, og det kan fiskes dag og natt. I denne måneden er det veldig lett og artig å fiske på Bessaker. Men du må holde et øye med vanntemperaturen. Mens lyr tåler varmt vann, kan torsk og andre arter oppsøke dypere plasser igjen. Selv om det er fint å sole seg når det er sommer og sol, bør man ikke glemme fisken!
Fiskene dine i kassene blir «kokt» når det blir for varmt! Ofte er fisken ikke brukbar lenger når du kommer til land. Enten må man kjøle fisken med is, eller dekker den med et vått håndkle og helle over sjøvann ofte. Mulig er det også å ta kortere turer ut og heller kjøre inn oftere og sløye fisken.
I juli blir det fisket i skjærgården eller lenger ut, men også i fjorden.
August
Når det er veldig varmt og dermed høy vanntemperatur, kan det hende at fisken oppholder seg på svært dypt vann. Her snakker vi om vanntemperaturer over 20°C. Det har hendt at vi måtte fiske på 150m dyp for å få torsk. Ikke hvert år blir det så varmt, vanlig er 16 °C til 18 °C i sjøen.
I august kan det være veldig lurt å prøve lykken på uer. Selv om den kan fiskes hele sesongen, er den nå tilgjengelig i større og tettere stimer. Du kan finne uer ved de bratte kantene av bankene på 150m til 200m dyp. Ellers fiskes det stort sett langt ute på havet, ved kantene eller inne i fjorden.
September
Sommeren er nå over, men vannet er fortsatt varmt. Derfor er det ikke så mye forskjell fra august, i alle fall må man holde et øye med været. Dette kan forandre seg raskt om høsten, så du må alltid sjekke værvarselet før du drar ut med båten.
Det blir fortsatt fisket mye uer og sei på omtrent samme dybde som i august. Nå er det også lurt å prøve seg på brosme og lange, og selv om du kan få dem hele året (stort sett som bifangst), kan du nå få større eksemplarer hvis du fisker dypere.
Over 150m dyp blir det alltid fått noen store langer og brosmer, ikke mange, men det er ofte derfor ingen vil prøve. Et forsøk på kantene av bankene, men også på kanter i skjærgården og i fjordene er interessant.
Oktober
Sjøen blir kjøligere, men det er fortsatt varmt nok til å nyte god fisking. Fiskene er fortsatt på bankene utenfor kysten. Den største fienden for sportsfiskerne er nå været. Selv om du må regne med vind hele tiden, kan det hende at det om høsten er storm flere uker på rad.
Nå er det en fin tid for spontane mennesker. Bare følg med værmeldingen, og hvis alt passer, kommer du hit. Selvfølgelig etter at du har bestilt en hytte, men på denne tiden av året er det ikke noe problem å få et hus.
I oktober kan du fortsatt få alle større fiskearter på de kjente stedene.
November
Dagene er korte, og været er som regel dårlig, men er du heldig og litt fleksibel, får du fortsatt fisk. Vi har fått sei på ca 3kg og brukte en av dem som agn, og da fikk vi til og med brosme og lange. Det var en god avslutning på sesongen.
Men november har mer å by på, som for eksempel nordlys.
Desember
Nå er dagene kortest i året. Selv om det er lite folk som kommer til Norge for sport-fisking, kan et besøk i denne tiden være verdt det. Du har ro og fred og kanskje nordlys.
Det er ikke lang vei til fisken, så det har sine fordeler. Noen arter av fisk samles nær land nå. Torsk, hyse, kveite, hvitting, enkelte lyr og sei og ulike arter av flatfisk er alltid her. Når vi har gjester her i desember, drar de sjelden misfornøyd herfra.